off

Comandament pe şantierul Catedralei Episcopale

IMG_8385

Joi  19 martie,  la Catedrala Episcopală “Sfânta Treime,” sub preşedenţia Preasfinţitului Iustin Sigheteanul, a avut loc prima sedinţă a comandamentului din acest an, la carea au participat: arhitectul Cordoş Dorel – şef de proiect, prof. dr. ing. Gelu Zaharia, ing. Grigore Buda – constructor, ing. Pintile Florin – diriginte de şantier, maistru Nicolae Lazăr, arhid. Nifon Motogna – administratorul catedralei, arhid. Teodosie Bud – consilier economic, arhid. Daniel Tirean – inspector C.F.I. şi arhim. Casian Filip – eclesiarh. În prima parte a sedinţei,  Preasfinţia Sa împreună cu echipa tehnică au făcut o vizită pe şantierul Catedralei, la cota +42,85m unde se află în prezent construcţia catedralei, pentru a vedea la faţa locului stadiul lucrării şi s-au arătat mulţumiţi de calitatea şi evoluţia lucrărilor. Apoi în Sala de protocol a Schitului catedralei, arhitectul Dorel Cordoş a prezentat, comisiei, planşele de arhitectură, inclusiv detaliile finisajelor care urmează a se executa de la cota +47,65m până la cota +70m. Având în vedere altitudinea la care se lucrează şi gradul de risc, dr. ing. Gelu Zaharia – responsabil cu structura catedralei – a prezentat proiectul unui eşafodaj metalic (structură metalică de 40t) care urmează a se confecţiona şi monta la cota +47,65m, necesar în vederea realizării cupolei centrale, şi pentru siguranţa lucrărilor ce urmează a se desfăşura.

Oportunitatea şi eficienţa acestui comandament a oferit posibilitatea ca cei prezenţi să găsească soluţii la problemele şi dificultăţile evidenţiate atât de constructor şi proiectanti, cât mai ales din partea beneficiarului.

De exemplu, s-a stabilit şi aprobat calendarul etapizării lucrărilor rămase de executat în acest an, şi a datei la care să fie montată cucea pe cupolă (luna septembrie). Pentru ca acestă dată să poată fi respectată, Preasfinţitul Iustin, care si-a asumat această grea lucrare, a propus ca să fie ridicată structura – în prima etapă – şi apoi să se continue cu finisajele şi acoperirea cu tablă de cupru, propunere agreată de proiectanţi şi de către constructor.

O altă temă abordată a fost aceea a realizării contraforţilor, ca o necesitate – pe cele două laterale, în partea turnurilor mici, şi realizarea scărilor de acces / evacuare prin absidele laterale de la cota 0,00m.

Discuţiile din cadrul şedinţei de comandament au continuat pe tema evaluării lucrărilor rămase de executat şi finanţarea la timp a acestora.

În finalul şedinţei, Preasfinţia Sa şi-a manifestat dorinţa de a fi definitivată construcţia catedralei, la roşu, până la sfârşitul acestui an. Foto.

Despre autor

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress