Scurt istoric al Catedralei Ortodoxe Episcopale „Sfânta Treime”
In anul 1990, dupa eliberarea de sub dictatura comunista, Sfantul Sinod al B.O.R. la data de 12 februarie 1990 a hotarat reactivarea Episcopiei Maramuresului care sa cuprinda judetele Maramures si Satu Mare. La carma acestei eparhii a fost ales si instalat P.S. JUSTINIAN CHIRA – fiu al Maramuresului. Resedinta noii Eparhii s-a stabilit in municipiul Baia Mare – oras resedinta de judet, unde traiesc peste 100.000 de credinciosi ortodocsi.
In orasul Baia Mare cu o populatie ortodoxa atat de numeroasa, nu existau decat trei biserici ortodoxe, de aceea s-a simtit necesitatea stringenta de construire a unor de locasuri de cult, avand in vedere faptul ca orasul s-a dezvoltat mult in ultimii 40 de ani (in perioada 1948-1998 populatia orasului a crescut de cca 5 ori, de la 30 mii la cca 150 mii locuitori) deci tocmai in perioada cand constructiile religioase erau interzise.
A aparut in mod evident necesitatea construirii unei catedrale ortodoxe Romane, care sa fie reprezentativa pentru populatia majoritara a municipiului si a zonei de influenta.
Problema acestei Catedrale s-a pus imediat dupa evenimentele din decembrie 1989, chiar inainte de reactivarea Episcopiei Ortodoxe a Maramuresului si Satmarului. In vara anului 1990 s-a intocmit un studiu de amplasament pentru acest edificiu, aprobat de forurile in drept, conform legislatiei de la acea data. Pe baza acestui studiu s-a organizat un concurs de proiectare. Castigatoare a concursului a fost declarata o echipa de proiectanti, condusi de arh. Heres Gheorghe din Iasi. (proiectul vechi)
La dat de 20 iulie 1990, cand P.S. JUSTINIAN CHIRA era loctiitor al re-infiintatei Eparhii de Maramures si Satmar, a pus piatra de temelie pentru noua catedrala ortodoxa a Maramuresului si Satmarului la intersectia B-lui Unirii cu B-dul republicii. A incredintat conducerea lucrarilor Pr. Trif Vasile de la parohia Sfanta Treime, care in perioada 1990-1992 a realizat lucrari de turnare a betoanelor in fundatii si radier si s-au turnat in principal diafragmele de la subsol. Dupa aceasta scurta etapa de lucru, activitatea pe santier a fost intrerupta, cu mare probabilitate din cauza lipsei fondurilor. Au mai fost unele tentative de reluare a lucrarilor in anul 1994, dar dupa aceasta data nu mai este consemnata nici o activitate pe santier.
Devenit episcop titular al Maramuresului si Satmarului, P.S. JUSTINIAN CHIRA a avut mai multe dialoguri cu preotii de la parohia Sfanta Treime, pentru a fi preluate si continuate lucrarile de catre episcopie, insa nu a gasit intelegere, preotii dorind continuarea lucrarilor in parteneriat, lucru ne acceptat de episcopie. Pr Trif Vasile gestionand parohia si lucrarea pana in 1999.
O noua etapa in constructia catedralei
In anul 1999 Prea Sfintitului JUSTIN HODEA SIGHETEANUL Arhiereu-Vicar, isi asuma preluarea si continuarea lucrarilor la Catedrala Episcopala Sfanta Treime.
Dupa interventii si cereri la Guvernul Romaniei, primind un sprijin financiar substantial a reusit sa re-porneasca lucrarile la catedrala, de data aceasta cu o noua echipa de specialisti formata din: expert tehnic – rezistenta Dl. Dr. ing. Tarog Dorin, geolog Dl. ing. Zaharia Sorin, arhitect Dl. Cordos Dorel, structura Dl. Dr. ing Zaharia Gelu, constructor trustul AGECOM S.A. Baia Mare patron Dl. ing. Zoicas Viorel si ing. constructor Buda Grigore, echipa pe care o cunoscuse si cu care dealtfel s-a ridicat si noua biserica a Manastirii Rohia.
La re-pornirea lucrarilor proiectul catedralei a fost re-gandit si a rezultat un nou proiect care sa raspunda mai bine cerintelor, in conformitate cu traditia Bisericilor Ortodoxe si care sa fie reprezentativ pentru aria de cuprindere a Episcopiei, Catedrala va avea urmatoarele dimensiuni: 85m lungime, 50m latime si 96m inaltime, avand in vedere si amplasamentul deosebit care o pune in valoare cel mai bine, fiind cap de perspectiva a B-lui Unirii.
Biserica de la primul nivel – pus in valoare demisolul catedralei episcopale, a rezultat o biserica cu o capacitate de 3000 persoane. Biserica de la primul nivel – fiind placata cu caramida de Oradea, pavata pe jos cu gresie portelanata din Spania, iconostas din caramida cu icoane in mozaic de Murano. Altar spatios, sf. masa din caramida cu o placa de marmura 2/1,50m, gr. 5cm., mobilier din stejar, candelabre din fier forjat. Douasprezece coloane care sprijina cupola centrala si nava principala. In partea din spate a bisericii exista o sala mare Sala Bizantina, unde se fac expozitii de icoane, doua birouri si patru magazii. Avandu-se in vedere afluenta mare de credinciosi care frecventeaza aceasta catedrala, accesul si iesirea se face pe doua usi si doua scari monumentale, iar la iesire exista doua locuri pentru aprindere lumanari.
In vederea coordonarii acestor lucrari, P.S. JUSTIN a numit aici un administrator, in persona arhidiaconului Nifon Motogna, de la Manastirea Rohia, pentru a gestiona administrativ si economic cat mai bine aceasta mare si grea lucrare, si a o pregatii pentru tarnosirea care a avut loc in data de 09 sept. 2003, de catre P.F. PETROS al VII-lea Papa si Patriarh al Alexandriei Egiptului si P.F. TEOCTIST al Romaniei impreuna cu un numeros sobor de arhierei – membrii al Sfantului Sinod, preoti si mii de credinciosi veniti din eparhie si din alte judete invecinate.
Serviciile liturgice sunt coordonate de protosinghelul Casian Filip eclesiarh – adus tot de la Manastirea Rohia, ajutat de trei preoti de mir. In acest fel creandu-se o legatura duhovniceasca intre catedrala si manastire. Catedrala avand program si randuiala de manastire.
In anul 2005 s-au inceput lucrarile de zidire a catedralei propriu-zise, de la cota +0,00 in sus, ajungand la finele anului 2006 la cota +9,70m.
– cota +19,60m la finele anului 2007
Cu ajutorul lui Dumnezeu si cu o gestionare buna a fondurilor care au venit din partea Guvernului Romaniei, anul 2008 s-a dovedit a fi unul binecuvantat, pentru lucrarile de construire a Catedralei Episcopale, atingand obiectivul propus pentru acest an, adica cota +24m.
In anul 2009, desi a fost un an de criza financiara, lucrarile de construire la Catedrala au continuat astfel ca la finele anului a fost atinsa cota +35m pe jumatate din suprafata costruita, adica fiind incheiata bolta altarului si pronaosului.
În anul 2010 au continuat lucrările până la cota +36,25m.
În anul 2011a fost proiectat şi executat un eşafodaj metalic la cota +24m care urmează să suţină construirea cupolei centrale. Pe acest eşafodaj au fost aşejate 800 buc cărămidă, 65 tone fier şi 120mc beton C25/30. Aceste lucrări fiind mai puţin vizibile din exterior (de jos).
Lucrări executate în anul 2012: Demontarea şi evacuarea eşafodajului din lemn, din interiorul construcţiei, de la cota +24m până la cota 0,00m, confecţionarea şi montarea armăturilor din oţel beton BST S500 = 75,10 tone – la arcele principale, de la cota +28,08 până la cota +38,05, armarea consolelor de la cota 33,30 până la cota +38,05, armarea pandantivilor interiori, eşafodaje şi cofraje din lemn, placare cu cărămidă aprox. 10.100 buc. şi turnarea a peste 450 mc de beton C 25/30. Finisaje la absidele de la demisol (finalizarea lucrărilor de placare cu cărămidă, încălzire prin pardoseală, placarea cu gresie ceramică, montarea geamurilor şi uşilor) şi amenajarea incintei catedralei.
În anul 2013 s-au realizat cele mai complexe lucrări în construcţia Catedralei Episcopale: finalizarea celor patru arce principale, pandantivii interiori şi exteriori, diafragmele traforate din faţa arcelor principale de la cota +24m până la +38m şi placa de la cota +38,05m, pentru care s-au folosit 1750 mc cherestea pentru eşafodaj şi cofraj, confecţionat şi montat 45.003 kg armătură BST S500, executat zidărie şi placare din cărămidă – 14 mc şi s-au turnat 365 mc de beton C25/30. toate acestea având un rol foarte important în vederea realizării “zona belvedere” şi cupola centrală cu o deschidere de 18,60m la bază construirea treptelor la casa scării nr. 4, de la cota -7m până la cota + 0,35m şi la casa scării nr. 3 de la cota -7m până la cota -4,78m
Anul 2014 – S-au construit diafragmele exterioare de la cota +36,25 m până la cota +39 m, s-au finalizat cei 4 pandantivi care acoperă scara care face legătura între casa scării şi „galeria belvedere”. S-a realizat o monumentală scara de acces în partea altarului (de la -3,50 până la +0,45 m), s-au finalizat trei din cele patru turnuleţe din jurul cupolei centrale, s-au realizat diafragmele de la cota +38,05 m până la cota +42,85 m, S-a demontat vechea macara (care avea 50m), şi s-a montat o noua macara de 70 m care ulterior va fi înălţată cu încă un tronson de 18 m, în anul 2015, pentru finalizarea lucrărilor de construire. O lucrare deosebit de frumoasă este realizarea, în acest an, a icoanei „Sfintei Treimi”, din mozaic artistic – smalti veneţiene şi vitralii de jur-împrejur, pe frontonul catedralei. Au fost date în folosinţă cele două abside de la demisolul catedralei. La propunerea Preasfinţitului Iustin, Absida din partea dreapta este numită Sala „Sf. Iosif Mărturisitorul” unde se desfăşoară şedinţa Adunării Eparhiale, alte şedinţe şi conferinţe, şi Absida din partea stângă numită „Sfinţii Martiri Brâncoveni” care găzduieşte Muzeul eparhial, unde se fac expoziţii de pictură şi lucrări artistice, precum si alte activităţi culturale.
Anul 2015 – au continuat lucrările, de la cota +42,85, A fost confectionat şi montat un eşafodaj metalic de 44 tone la cota +47,65 m, care să asigure o platforma intermediara de lucru pentru realizarea cupolei centrale la cota +70 m. Peste cupola centrală este prevăzută o structură spaţială, metalică, care va asigura atât realizarea acoperişului cu tablă de cupru cât şi fixarea si ancorajul crucii care are o greutate de 1,5 tone, cu următoarele dimensiuni: 11,75 m înălţime şi 5,80 m lăţime.
2016 este anul în care Catedrala Episcopală “Sfânta Treime” din Baia Mare scrie o nouă pagină în Istoria Bisericii Ortodoxe Române.
După 16 ani de la preluarea şi continuarea lucrărilor la Catedrala Episcopală, de către Episcopie, prin asumarea şi purtarea de grijă a Preafinţitului Justin, de la cota -9 m, şi după 11 ani de la începerea lucrărilor (luna mai, 2005) de la cota 0, în data de 12 mai 2016 s-a încheiat de turnat betoul pe cupola centrală, cota +65m, apoi a fost aşejată o structură metalică spaţială, iar în ziua de 11 august ac. a fost înâlţată crucea sfinţită pe cupolă, dând cota finală a catedralei +85m.
Lucrările executate în anul 2016 au avut gradul cel mai înalt de dificultate, dintre toate lucrările de când s-a început construirea catedralei.
Statistica lucrărilor executate în anul 2016 – lucrările au continuat de la cota +60,80 m – centura perimetrală – baza cupolei, pentru care s-au folosit următoarele cantităţi de materiale: s-au turnat 204 mc beton, marca C25/30. Pentru placarea cupolei au fost folosite 10.000 cărămizi pline. Suprafaţa cofrată a fost de 860 mp, iar pentru această fază s-au folosit 22 mc cherestea. Armăturile din fier beton au însumat 14.645 kg, cu diametre între 8 şi 25 mm. Diametrul interior al cupolei este de 14,70 m. Suprafaţa totală are 340 metri pătraţi.
Peste cupola a fost aşejată o structură metalică spaţială în greutate de 27.260 kg, care a fost vopsită cu spumă întarziere la foc conf. cerinţelor I.S.U. si acoperită cu asterială ignifugată, în suprafaţă de 450 mp.
Tronsoanele doi şi trei, de sub cruce, au fost acoperite cu tablă de cupru.
Tot în acest an au fost realizate treptele în casele de scară 1 şi 3, de la cota +9,60m până la cota +45m.
Aceste lucrări au fost posibile şi datorită unei echipe de muncitori experimentată, de la SC Gricon, conduşi de maistrul Nicolae Lazăr, „eroii” care au dus spre înălţimi o construcţie ce a devenit, simbolul Băii Mari, un proiect frumos gândit de arhitectul Cordoş Dorel pe o structură de rezistenţă calculată şi proiectată de ing. prof. dr. Zaharia Gelu.
Înălţarea crucii şi fixarea ei pe cupolă a fost momentul cel mai aşteptat de noi şi de foarte mulţi credincioşi care au contribuit la construirea Catedralei.
În data de 11 august, înainte de a înâlţa sfânta cruce, Preasfinţitul Părinte Iustin Sigheteanul, a rostit o rugăciune de binecuvântare apoi a declarat “Este o zi importantă, un moment istoric, pentru că azi este ridicată crucea pe Sfânta Catedrală ca să binecuvânteze cetatea, adică oraşul nostru, judeţul, ţinutul şi lumea. Orice cruce a lui Hristos binecuvântează atât poporul lui Dumnezeu cât şi ţinutul şi lumea pentru că aduce multă putere şi binecuvântare de la Dumnezeu.”
„Îi mulţumim Bunului Dumnezeu şi tuturor celor care s-au jertfit şi ostenit să ajungem aici: constructorilor, specialiştilor, echipei tehnice, părinţilor catedralei şi tuturor care au sprijinit financiar sau material. Mulţumim din inimă, profund, cu recunoştinţă, Bunului Dumnezeu că ne-a dat sănătate şi putere să parcurgem toate etapele care n-au fost deloc uşoare”.
Catedrala, care este cap de perspectivă a bulevardului Unirii din Baia Mare, este o clădire impresionantă, reprezentativă pentru construcţia de biserici din Transilvania, construită în tradiţia bisericilor ortodoxe, cu dimensiunile de 85 m lungime, 50 m lăţime şi 85 m înălţime.
Ea, pe lângă scopul ei sacramental, este un loc unde se desfăşoară activităţi culturale şi social-caritative, intrând, astfel, în circuitul pelerinajelor religioase.
Administrator,
Arhid. Nifon Motogna