De Rusalii – hramul Catedralei
Prima Sfântă Liturghie în nava cea mare a Catedralei Episcopale
În Sărbătoarea Pogorârii Sfântului Duh de anul acesta, Rusaliile, ţinută duminică, 31 mai 2015 în Catedrala Episcopală din Baia Mare, credincioşii au avut o mare bucurie: PS Justin Sigheteanul, Arhiereu Vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat, înconjurat de un mare sobor de preoţi, Sfânta Liturghie Arhierească în partea de sus a Catedralei Episcopale „Sfânta Treime”, care va constitui, după terminarea lucrărilor de construcţie, catedrala propriu-zisă. Nivelul întâi al Catedralei, târnosit în anul 2003 de vrednicii de pomenire Patriarh Teoctist şi Petros al VII-lea, Patriarh Apostolic al Alexandriei şi al întregii Africi, este spaţiul în care s-au desfăşurat până acuma Sfintele Liturghii şi se vor desfăşura şi de acum înainte, până ce partea de sus va fi terminată, pentru că, la cota +47 metri, cât a fost înălţată până acum catedrala, urmează a fi montată, în acest an, cupola centrală, al cărei eşafodaj va fi ridicat cu o macara uriaşă săptămânile viitoare.
Prima Catedrală din ţară a Tinerilor
PS Justin Sigheteanul a fost aşteptat pe esplanada Catedralei de primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheş, membru în Adunarea Naţională Bisericească, flancat de două tinere, împreună cu soborul de preoţi şi de credincioşi. Aici au fost rostite rugăciuni pentru ferirea ţarinilor de primejdii, au fost sfinţite spicele de grâu, care care se dau credincioşilor să le ducă acasă, aghiazma pentru ţarini, ca să le ferească de grindină, boli şi vieţuitoare distrugătoare.
Întreaga Catedrală a fost pregătită, încă cu o zi înainte, pentru marele eveniment al hramului, Sfânta Treime, care, de fapt, se sărbătoreşte luni, a doua zi de Rusalii, dar din motive întemeiate, s-a ţinut duminică, în ziua Pogorârii Sfântului Duh. Pentru a face din hram o sărbătoare aparte, împodobirea, după tradiţie, s-a realizat cu frunze de tei şi de nuc, au fost puse icoanele importante care trebuie să facă parte dintr-o biserică ortodoxă, iar pe lateral au fost aşezate scaune pentru pentru cei în vârstă. Deşi Catedrala a fost plină de credincioşi, pot intra circa 5.000 de persoane în naos şi pronaos, au fost încă pe atâţia creştini şi afară. Deci, lume multă, de toate vârstele, mulţi tineri şi copii. De altfel, PS Justin Sigheteanul a spus în cuvântul de învăţătură că lăcaşul de rugăciune şi închinare din Baia Mare va fi Catedrala Tinerilor, prima Catedrală din ţară dedicată credincioşilor tineri. Aceasta din mai multe motive: în jurul Catedralei funcţionează o asociaţie a tinerilor ortodocşi, care este motorul tuturor activităţilor de aici. Apoi, pentru că în Baia Mare, la această catedrală, a avut loc, în premieră pe ţară, prima Reuniune Internaţională a Tinerilor Ortodocşi. Apoi, pentru că un mare susţinător al construirii Catedralei, din fonduri personale, şi al activităţilor asociaţiilor tinerilor şi femeilor de pe lângă Catedrală, este tot un tânăr: primarul Cătălin Cherecheş al municipiului Baia Mare. O Catedrală a tinerilor şi pentru că aici vin, în duminică şi sărbători, cei mai mulţi tineri din oraş.
Catedrală unică în ţară
Catedrala Episcopală este o clădire unicat în ţară şi în lume, care îi uimeşte pe toţi care îi trec pragul. Este minunată pentru că, a spus PS Justin Sigheteanul, a fost proiectată în chip minunat, arhitect Dorel Cordoş, ajutat de o echipă de specialişti de excepţie. „Este bine că am slujit sus, ca să vă daţi seama de complexitatea lucrărilor. Dacă vă uitaţi, sunt multe lucrări care au un grad de dificultate foarte ridicat. Este o catedrală adevărată, pentru că nu-i o biserică plină de stâlpi. O astfel de construcţie este pentru veşnicie, a mai spus, printre altele, PS Justin Sigheteanul. Orice jertfă nu-i prea mare, dacă lucrăm pentru neam şi pentru ţară, pentru strămoşii care au visat o astfel de catedrală. Când va fi terminată va fi una dintre cele mai frumoase, poate cea mai frumoasă, din ţară.”
Ieri, în toate bisericile din Episcopie s-a făcut colectă pentru construirea Catedralei Episcopale, acţiune care va continua şi duminica viitoare.
Oaspeţi din două judeţe la hram
Hramul Catedralei Episcopale a fost onorat de prefectul Anton Ardelean al Maramureşului, de preşedintele Consiliului Judeţean, Zamfir Ciceu, de omologii din Satu Mare ai lor, de vicepreşedintele Gabriel Zetea al Consiliului Judeţean, de primarul Băii Mari, Cătălin Cherecheş, de ing. Mircea Leţiu din Satu Mare, care aduce din Ţara Sfântă Lumina Învierii în fiecare an, de fostul ministru Silaghi, de Teodor Ardelean, consilier local şi directorul Bibliotecii Judeţene „Petre Dulfu” din Baia Mare, de alte actuale şi foste oficialităţi judeţe şi municipale. Au foast prezente mai multe maici stareţe de la mănăstirile mari din judeţ.
Soborul a fost format din preoţii şi diaconii din Permanenţa Eparhială, pr. dr. Vasile Augustin, vicar administrativ, a fost prezent Arhim. Dr. Timotei Bel, exarhul mănăstiresc, protopopii Fabian Coroian al Băii Mari şi Ioan Socolan al Satului Mare, de preoţi directori de şcoli teologice şi preoţi profesori, de slujitorii Catedralei, în frunte cu arhim. dr. Casian Filip, ecleziarh, şi arhidiacon dr. Nifon Motogna, care răspunde din partea Episcopiei de partea de construcţii a ridicării Catdralei, de preoţi de mir. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Corul „Doxologia” al Catedralei Episcopale, dirijat de pr. prof. dr. Petrică Aurelian Covaciu.
În cuvântul de învăţătură, PS Justin Sigheteanul s-a referit la importanţa sărbătorii Pogorârii Sfântului Duh asupra Apostolilor, moment al constituirii Bisericii lui Hristos, şi despre Evanghelia praznicului.
Material realizat de Andrei Fărcaş – jurnalist la ziarul Graiul Maramureşului